Putin vyzýva na zdržanlivosť Iránu pri reakcií na zabitie ich lídra

07.08.2024 Celý región

Moskva/Teherán 6. augusta (TASR) — Ruský prezident Vladimir Putin vyzval iránskych predstaviteľov na zdržanlivosť pri odvete za zabitie politického vodcu palestínskeho militantného hnutia Hamas Ismáíla Haníju v Teheráne a naliehal na nich, aby Irán nepodnikal útoky na izraelských civilistov. Uviedla to v utorok agentúra Reuters s odvolaním sa na dva zdroje v Iráne.

Toto posolstvo podľa nich tlmočil v pondelok tajomník Rady bezpečnosti Ruskej federácie Sergej Šojgu na stretnutiach s najvyššími iránskymi predstaviteľmi — duchovným vodcom ajatolláhom Alím Chameneím, prezidentom Massúdom Pezeškijánom a predstaviteľmi bezpečnostného aparátu. Ďalšie podrobnosti tieto zdroje neposkytli.

Kremeľ na žiadosť agentúry Reuters o vyjadrenie k týmto informáciám nereagoval. Štátna tlačová agentúra RIA Novosti v utorok informovala, že Šojgu, ktorý bol donedávna ministrom obrany, počas návštevy Teheránu hovoril aj o zabití Haníju.

Na tvrdenia o údajnom Putinovom naliehaní na Irán bezprostredne nereagovalo ani iránske ministerstvo zahraničných vecí. V pondelok však uviedlo, že Teherán nechce zvyšovať napätie v regióne, Izrael však musí byť potrestaný, aby sa zabránilo ďalšej nestabilite.

Rusko od začiatku vojny na Ukrajine udržiava užšie vzťahy s Iránom a pripravuje sa na podpísanie rozsiahlej dohody o spolupráci.

Napätie na Blízkom východe, vyvolané takmer desať mesiacov trvajúcou vojnou v Pásme Gazy, sa vystupňovalo po stredajšom (31. 7.) atentáte na Haníju aj následnom zabití najvyššieho vojenského veliteľa libanonského militantného hnutia Hizballáh Fuáda Šukra v Bejrúte. Irán a ním podporované militantné skupiny pripisujú zodpovednosť za zabitie Haníju Izraelu, ktorý to oficiálne nepotvrdil ani nevyvrátil.
 

Vyberte región

mark